Kursseja

Hertsikan Pumppu -osuuskunnan organisoimat kurssit ovat oiva mahdollisuus tutustua johonkin itselle uuteen lähellä kotia. Kurssit ovat asukkaiden ideoimia ja pitkälti myös ohjaamia. Kurssien ajankohdat julkaistaan sitä mukaa, kun suunnitelmat tarkentuvat. Jos sinulla on idea kurssista, jonka talolla voisi järjestää, laita siitä viestiä Hertsikan Pumpulle hertsikanpumppu@gmail.com.

HERTTONIEMITALON TILAISUUKSIA JA KURSSEJA SYKSYLLÄ 2018

 

 • YIN JOOGA – RENTOUTTAVA JOOGAHARJOITUSYin jooga yhdistää perinteisen kiinalaisen lääketieteen sekä joogan. Yin-tunnilla harjoittelemme rauhallisessa tahdissa keskittyen ulkoisen liikkeen hidastamiseen ja pysähtymiseen viipyen rentouttavissa asennoissa useita minuutteja.
  Yin-harjoituksessa kehon liikkeen pysäyttäminen mahdollistaa harjoituksen siirtämisen mielen puolelle, hengitykseen ja keskittymisharjoituksiin ja rentoutumiseen. Tutustumme myös akupainantaan (akupunktiopisteiden itsehoitoon), joka on kiinalaisen lääketieteen yksi keskeinen hoitomuoto. Annan myös lempeitä minihierontoja ja -hoitoja tunnin aikana.
  Tunnin jälkeen olo on rentoutunut, jopa raukea – parhaimmillaan nukut seuraavat yöunet sikeästi ja heräät uuteen päivään virkeänä ja energisenä. Tule rentoutumaan ja tutustumaan itseesi lempeän joogaharjoituksen parissa, aiempaa kokemusta joogasta ei tarvita.
  Varaa oma matto ja viltti/peitto mukaan. Pukeudu rentoon asuun, jossa on mukava liikkua. Kehon rentoutuessa voi tulla viileä, joten varaa mukaan myös lämpimämpää päällepantavaa.
  Yin jooga sopii kaikille, mutta ohjaaja ei suosittele sitä raskaana oleville pitkien venytysliikkeiden takia.
  Herttoniemitalo lauantaina 1.9. klo 12.45-14.45. Ohjaaja Lotta Leiwo. Hinta 15 euroa. Lisätietoja ohjaajasta: www.lottajooga.fi
  Ilmoittautuminen 30.8. mennessä. https://goo.gl/forms/IZYQUGoIvLL5xsxW2

 • ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI SYKSY 2018AJANKOHTA: Keskiviikkoisin Herttoniemen kirjaston tapahtumatilassa 5.-26.9. klo 18.00-19.30. Kurssin pituus 4 kertaa.
  SISÄLTÖ: Jokainen kerta alkaa 30 minuutin osuudella, jossa perehdytään anatomiaan ja sen piirtämiseen. Mallin piirtämistä on tämän jälkeen noin 60 minuuttia. Kurssin aikana saa tarvittaessa ohjausta harrastajaohjaajilta. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että pidempään harrastaneille.
  HINTA: 24 euroa (maksulla katetaan mallin palkkiokulut ja tilavuokra).
  OHJEITA: Mukaan tarvitset oman piirustuslehtiön (A4-koko sopii parhaiten) sekä hiiliä, liituja, tussikynän tai lyijykyniä. Myös siveltimet käyvät, jos käyttää vesivärejä tai vesiliukoista mustetta. Oman piirustustelineen voi ottaa mukaan, mutta myös nojatuolissa istuen lehtiötä voi hyvin pitää sylissä.
  ILMOITTAUTUMINEN: Sitova ilmoittautuminen 3.9.2018 mennessä. Kurssi toteutuu jos ryhmään tulee vähintään 13 osallistujaa.
  Ilmoittautumislomake: https://goo.gl/forms/gGGWfBBwZJ8CdQ752

 • TAIJI-KURSSI SYKSY 2018Pehmeää liikuntaa kaikille!
  Taijiquan on vanha kiinalainen taistelutaito, joka on nykyään eniten tunnettu terveyttä edistävänä liikuntamuotona. Taiji sopii pehmeytensä ja hitaiden liikkeidensä ansiosta kaikenikäisille ja -kuntoisille.
  Taijissa seurataan muotoa mutta sitä tekee kukin omien edellytystensä mukaan. Kurssi sopii siis niin aloittelijoille kuin aiemmin harrastaneillekin.
  Herttoniemitalolla TORSTAISIN kello 10-11 ajalla taiji 6.9.-25.10.2018 (Syyslomaviikolla 18.10. ei kurssia). Kurssin hinta: 20 euroa (yhteensä 7 kertaa).
  Ohjaaja: Marja Nurmi
  Kurssille mukaan: Joustavat vaatteet ja ohutpohjaiset tossut.
  Kurssi järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 10. Sitovat ilmoittautumiset 4.9.2018 mennessä: https://goo.gl/forms/5vq6cmZ1kVXw3KlC3

 • INTIALAISEN PÄÄHIERONNAN KOTIOTTEETTule tutustumaan intialaisen päähieronnan perusteisiin ja opettelemaan hierontaotteita, joilla voit helpottaa kumppanisi, lastesi tai ystäviesi oloa ja hemmotella heitä rentouttavalla hieronnalla. Hemmotteleva ja rentouttava Intialainen päähieronta elvyttää erityisesrti yläselän ja pään alueen verenkiertoa, rauhoittaa mieltä ja hoidon jälkeen ajatus kulkee kirkkaammin.
  Kurssi on käytännönläheinen ja hierontaa harjoitellaan pareittain toisten kurssilaisten kanssa.
  Herttoniemitalo lauantaina 15.9. klo 12.45-14.45. Ohjaaja Lotta Leiwo. Hinta 15 euroa. Lisätietoja ohjaajasta: www.lottajooga.fi
  Ilmoittautuminen 13.9. mennessä. https://goo.gl/forms/HZRJyFVFI8TNrEE12

 • TULE TUTUSTUMAAN KUNDALINIJOOGAAN

  Teemme aluksi energisoivan, hermostoa ja sisäeritystä vahvistavan jooga-kriyan, minkä jälkeen on mukavampi istua meditaatioharjoitteluun.
  Tutustumme Kirtan Kriya-meditaatioon.
  Tämä aktiivinen meditaatio on hyvä muistille, keskittymiselle sekä auttaa meitä intuitiivisesti lukemaan ympäristöämme ja parantaa kommunikaatiota. (Erinomainen pariskunnille!)
  HUOM. Krapula, alkoholi tai muut huumaavat aineet eivät sovi kundalinijoogan kanssa yhteen. Voit keskustella lääkärisi kanssa, mikäli sinulla on esim. lääkitys.
  Jokainen harjoitus on tietoisuuden kehittämisen väline ja väylä oman itsen syvempään ymmärtämiseen ja kuuntelemiseen. Jokainen osallistuja kantaa vastuun omasta hyvinvoinnistaan sekä tekemistään valinnoista.
  Mielenharjoittamisen myötä elämään tulee lisää selkeyttä, ymmärrystä itsestä, lisää malttia ja myötätuntoa itseä ja ympäristöä kohtaan, mikä heijastuu usein mm. elämän ja unen laadun paranemisena.
  Paljonko maksaa? Sinä päätät. Kyse on energian vaihdosta: jotain kannattaa maksaa, ettei tarvitse tyhjin käsin lähteä… Voit harjoitella totuuden ja sydämen kuuntelua myös tässä kohtaa. Yleensä lahjoitukset ovat  10-20 euron väliltä.
  • Joogan ytimessä on elämänvoiman käsittäminen tiedostamisen kautta, mikä tapahtuu yksinkertaisimmin keskittymällä hengitykseen.
  • Kun kehossamme kasvaa tietoisuus, se myös heijastuu ajattelussamme, valinnoissamme, puheissamme, teoissamme ja hyvinvoinnissamme.
  • Siten jooga ja meditointi toimivat siltana hengittävän tietoisuuden ja materian maailman välillä.
  • Kundalinijoogan meditaatioissa on tarkka ja selkeä muoto, mikä helpottaa harhailevan mielen keskittämistä ja tukee elämänvirran konkreettista kokemista.
  Kaisu Kurki, Hanspreet Kaur on valmistunut tietoisuuden jooga- ja meditaatio-ohjaajaksi Kundalini Research Institutesta (NM, USA)
  Herttoniemitalo 29.9. klo 12.45-14.45. Ilmoittautuminen 27.9. mennessä: https://goo.gl/forms/6Tv0ETqbpopFmG492

 • OUTI ALANKO-KAHILUOTO – HERTSIKAA, PERHETTÄ JA POLITIIKKAAHertsikan Pumpun keskustelutilaisuuksien sarja ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” jatkuu. Vuorossa kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto 11.9.
  Mikä sai herttoniemeläisen kahden lapsen äidin lähtemään aikuisiällä politiikkaan? Kuinka Herttoniemi, päiväkodit ja lähimetsät liittyivät siihen? Mitä mieltä Outi on siitä, miten Itä-Helsinkiä tulisi kehittää ja mitkä ovat keskeisiä kysymyksiä valtakunnan politiikassa juuri nyt? Entä mitä eduskunnan Kirjapiirin vetäjä on itse lukenut viimeksi?
  Outi Alanko-Kahiluoto on taustaltaan kirjallisuuden tutkija ja (FT) opettaja Helsingin yliopistosta, kolmannen kauden kansanedustaja. ja eduskunnassa mm. sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen. Hän oli Helsingin kaupunginvaltuutettu vuosina 2005-2017, ja toimii mm. Museoliiton puheenjohtajana.
  Herttoniemen kirjastossa 11.9. klo 18-20.
  Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

SYKSYN 2018 TOIMINTAA:

TYÖPAJAT
1.9. Yin-jooga/Lotta Leiwo
15.9. Intialainen päähieronta/Lotta Leiwo
29.9. Kundaliinijooga/Kaisu Kurki
(muut työpajat avoimia)

VAKIOVUOROT:
Perhekahvila viikottain maanantaisin
English Playgroup viikottain lauantaisin
Taiji viikottain torstaisin 6.9.-25.10.
Jooga viikottain torstaisin 1.11.-13.12.
Virkkaus- ja neuvolapiiri VirNe joka toinen keskiviikko

KESKUSTELUTILAISUUDET ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA”:
Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Outi Alanko-Kahiluoto 11.9.

MUUTA TOIMINTAA:
Elävän mallin piirustuskurssi 2 kertaa, á 4 kertaa/kurssi
Hapatustyöpaja kaksi kertaa syyskuussa (yhden illan kursseja)
Tieteen popularisointikurssi (mahdollisesti)
Linturetki Vanhankaupunginlahdelle ja Viikkiin syyskuussa
Lastenvaatteiden vaihtajaiset 6.10.
Vaatevaihtajaiset 17.11.
Joulubasaari 1.12.

Voit myös lähestyä meitä omalla kurssi-ideallasi: hertsikanpumppu@gmail.com

______________________________________________

MENNEET KURSSIT JA TILAISUUDET:

KEVÄT 2018
JOOGARYHMÄ KEVÄT 2018
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI III KEVÄT 2018
FASTHOLMAN SAUNAN IDEOINTITILAISUUS 23.5.
VILLIVIHANNESKÄVELY HERTTONIEMESSÄ 21.5.
HERTTONIEMELÄISTEN KUOROJEN KEVÄTKONSERTTI 16.5.
KOMPOSTOINTIKURSSI 23.4.
LINTURETKI VANHANKAUPUNGINLAHDELLE JA VIIKKIIN 15.4.
MINDFULNESS PÄHKINÄNKUORESSA 14.4.
KANSALLINEN KAUPUNKIPUISTO -ILTA 12.4.
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI II KEVÄT 2018
TAIJI-KURSSI KEVÄT 2018
NAISTEN VAATEVAIHTAJAISET 17.3.
SHINDO-VENYTTELY 17.3.
KESKUSTELUTILAISUUKSIEN SARJA ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” 6.3. – HANNE VALTARI
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI I KEVÄT 2018
KEHONHUOLTO 17.2.
LASTENVAATTEIDEN VAIHTAJAISET 10.2.
KESKUSTELUTILAISUUKSIEN SARJA ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” 7.2. – KAARINA HAZARD
TUTUSTU ALEXANDER-TEKNIIKKAAN 20.1.
KESKUSTELUTILAISUUKSIEN SARJA ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” 15.1. – MARKO JUNKKARI
IKÄMUISTI JA VAI MUISTISAIRAUS?  Pirkko Telarannan muistiaiheinen luento 13.1.

SYKSY 2017
PETER HESS SOINTUKYLPY 9.12.
KESKUSTELUTILAISUUKSIEN SARJA ”HERTSIKA JA MUU MAAILMA” 27.11. – PAAVO ARHINMÄKI
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI II SYKSY 2017
NAISTEN VAATEVAIHTAJAISET 13.11.
SHINDON JOMON-KIERTOTAIVUTUSMENETELMÄ 11.11.
VIJNANAJOOGA -HELLITTÄMISEN VOIMA 28.10.
TAIJI-KURSSI  SYKSY 2017
SHINDO-VENYTTELY 14.10.
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI SYKSY 2017
VAUVA-VANHEMPI -AFROTUNTI 30.9.
KEHONHUOLTO 16.9.
HAPATUSKURSSI 12.9 ja 19.9.
LASTENVAATTEIDEN VAIHTAJAISET 9.9.
LINTURETKI VANHANKAUPUNGINLAHDELLE JA VIIKKIIN 3.9.
AIKUISTEN VÄRIKYLPY 2.9.

KEVÄT 2017
TUTUSTU SHINDO-VENYTTELYYN 14.1.
VAUVAJAMIT JA TAAPEROJAMIT HERTTONIEMITALOLLA 28.1.
TUTUSTU SHINDON JOMON -KIERTOTAIVUTUSMENETELMÄÄN 11.2.
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI I
PETER HESS SOINTUKYLPY 25.2.
TAIJI-KURSSI
TULE KOKEILEMAAN PERHECAPOEIRAA 11.3.
TUTUSTU ALEXANDER-TEKNIIKKAAN 25.3.
VAATEVAIHTAJAISET 1.4.
LINTURETKI VANHANKAUPUNGINLAHDELLE JA VIIKKIIN 2.4.
KOMPOSTOINTIKURSSI 4.4.
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI II
ASUKASTILAISUUS HERTTONIEMEN ROTTAONGELMASTA 20.4.
VALOKUVASARJAKUVIA HERTTONIEMEN ASEMALLE – TYÖPAJA 20.5.
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI III
VILLIVIHANNESKÄVELY HERTTONIEMESSÄ 15.5;  22.5. ja 24.5.
JOOGARYHMÄ HERTTONIEMITALOLLA

SYKSY 2016
ROBOTTIKURSSI LAPSILLE JA AIKUISILLE
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI I
YLIJÄÄMÄRUUAN HAPATUS -TYÖPAJA/ WASTE FOOD FERMENTATION WORKSHOP
NAISTEN ITSEPUOLUSTUSTYÖPAJA
TAIDE JA LIIKE – LUOVAN MAALAUKSEN JA TANSSIN TYÖPAJA AIKUISILLE
TAIJI – PEHMEÄÄ LIIKUNTAA KAIKILLE
TULE KOKEILEMAAN PERHEJOOGAA
RUOKAA RIPPEISTÄ – NIKSIT RUOKAJÄTTEEN VÄLTTÄMISEEN
PUDOKKAIDEN HAPATUSTYÖPAJA/WINDFALL CROPS FERMENTATION WORKSHOP
TERVETULOA KIMALTAMAAN – TUTUSTUMISTYÖPAJA BURLESKIIN
JOOGARYHMÄ HERTTONIEMITALOLLA
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI 2

KEVÄT 2016
KASVISRUOKAA ARKEEN –KURSSI
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI (tammi-helmikuu)
NAISTEN ITSEPUOLUSTUSTYÖPAJA
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI  (maaliskuu)
KOMPOSTIKURSSI (yhteistyössä Kierrätyskeskus)
TUTUSTUMISTYÖPAJA BURLESKIIN
HENKILÖVALOKUVAUSKURSSI
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI (touko-kesäkuu)
VILLIVIHANNESKÄVELYT 19.5, 23.5. ja 30.5.
KAIKENKUNTOISTEN JOOGAKURSSI (huhti-toukokuu)

SYKSY 2015
NAISTEN ITSEPUOLUSTUSTYÖPAJA
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI
AIKUISTEN BÄNDIKURSSI
VIINI-ILLAT HERTTONIEMESSÄ
KIINALAISEN AAMUVOIMISTELUN-KURSSI
KASVISRUOKAA ARKEEN -KURSSI
ELÄVÄN MALLIN PIIRUSTUSKURSSI
HAPATUSTYÖPAJA

KEVÄT 2015
AIKUISTEN BÄNDIKURSSI: ALKEET- JA JATKORYHMÄ, kesäkuu
Opi maistamaan viiniä, 28.5.
Elävän mallin piirustuskurssi 2, toukokuu
Kiinalainen aamuvoimistelu 2, toukokuu
Robotti työpaja, 23.-24.5.
Tutustumistyöpaja burkeskiin 16.5.
Kotijuhla kätevästi–ilta ma 13.4.
Aurinkosähköä omakotitaloon tai taloyhtiöön 23.3.2015
Kesämökin sähköistäminen aurinko- ja tuulienergialla 30.3.2015
KOMPOSTOINTIKURSSI 24.3.2015
ELÄVÄN MALLIN PIIRRUSTUSKURSSI maaliskuu
KIINALAISTA AAMUVOIMISTELUA  -KURSSI maaliskuu
”KESKI-IKÄISTEN BÄNDIKURSSI”, helmi-maaliskuu