Media

Tiedote:
Julkaisuvapaa 23.11.2015

Asukastoiminnalle stoppi Herttoniemessä?

Itäisen Helsingin asukastoiminnan vilkkaan keskuksen Herttoniemitalon tulevaisuus on vaakalaudalla. Kaupunki aikoo purkaa uusien kerrostalojen tieltä rakennuksen, jonne paikallisia vetävät paitsi kirjasto ja nuorisotila myös yhdistystoiminta ja
lukuisat aivan tavallisten helsinkiläisten järjestämät kerhot, kurssit ja tilaisuudet.

Herttoniemitalossa käy viikoittain vähintään 700 henkeä harrastamassa tai osallistumassa tapahtumiin– luku ei sisällä kirjaston ja nuorisotalon oman toiminnan kävijöitä. Kävijöissä on lapsiperheitä, teinejä, yksineläjiä, vanhuksia…

Äijäjumppaa, perhekahvila, harrastekursseja, ruokaosuuskunta, työpajoja ja vertaisryhmiä kaksikielisille perheille ja mielenterveyskuntoutujille – tässä poimintoja talon viikko-ohjelmasta. Kaikki tämä on asukkaiden ideoimaa ja toteuttamaa. Herttoniemitalossa kaupunkilaisten ja kaupungin yhteistyönä on syntynyt malli, joka vahvistaa omaehtoista tekemistä, luo hyvinvointia ja on halpa.

Kaupunki aikoo siirtää kirjaston ja nuorisotalon metroaseman tuntumaan suunnitteilla olevaan liikekeskus Hertsiin vuonna 2018. Vuorattavaksi esitetyt tilat olisivat nykyisiä tiloja pienemmät, yksipuolisemmat ja merkittävästi kalliimmat. Asiaa on käsitelty tänä syksynä sekä kulttuuri- ja kirjasto- että nuorisolautakunnissa. Molemmat lautakunnat ovat pöydänneet asian käsittelyn. Lautakunnat tekevät vierailun Herttoniemitalolle maanantaina 23.11.2015.

Vahvistettu asemakaava ei velvoita purkamaan taloa, vaan mahdollistaa sen säilyttämisen ja asuintalojen rakentamisen samalle kaava-alueelle.

Kaupungin pitäisi päätöstä tehdessään miettiä myös alueen tulevaisuutta. Alueen täydennysrakentaminen on alkanut, ja Herttoniemitalon naapuriin nousee asuntoja viidelle sadalle hengelle. Paraikaa kaavoitettavana on kadun toisella puolella oleva Herttoniemen sairaalan alue, johon suunnitellaan asuntoja 550-700 hengelle. Heillekin talon tarjoamat palvelut olisivat tarpeen.
Herttoniemitalon toimijat esittävät, että Herttoniemitaloa ei pureta, vaan kaupungin toiminnot jatkavat nykyisissä tiloissa ja yhteistyötä kehitetään entisestään.

Taustoittavat liitteet:
Herttoniemitalo: Toiminta ja asuinalueen tulevaisuus
Lista talon toimijoista

Lisätiedot:
Talon omaehtoista toimintaa koordinoi osuuskunta Hertsikan Pumppu
Puheenjohtaja Timo Ala-Vähälä
040 734 1466

Haastattelupyynnöt talon toimijoille
Herttoniemitalon koordinaattori, Niina Lappalainen
0440 88 20 40

www.herttoniemitalo.fi

Tiedotteen liitteet videon alla.

Talon toimijoiden tekemä video:
youtu.be/SotPAmDybPI 

Herttoniemitalo-liite-1-Toiminta-ja-asuinalueen-tulevaisuus
Herttoniemitalo-liite-2-Lista-talon-toimijoista